Адвокаційні проєкти «DOCU ДІЄ 2.0»: молодь

03 серпня 2023

У квітні цього року в рамках програми «DOCU ДІЄ 2.0» 15 кіноклубів Мережі  DOCU/CLUB розпочали втілювати власні адвокаційні проєкти у своїх громадах. На реалізацію цих проєктів кіноклуби мали два місяці. Яких результатів вдалося досягти за такий строк? І наскільки успішним став для кіноклубів перший досвід адвокації?

 

 

 

Ідеї адвокаційних проєктів були різними: створення Молодіжних рад у громадах і відкриття молодіжних просторів, боротьба з кібербулінгом у школах і забезпечення доступності інформації у медіа для слабозорих людей, впровадження у громаді програми компостування відходів і реалізація програми з медіації для досудового вирішення спорів у громаді, підтримка родин, які втратили своїх рідних на війні, та запровадження у громаді нових практик для вшанування пам’яті загиблих героїв. 


15 модераторів кіноклубів з 10 областей України під керівництвом менторів Мережі та запрошених спікерів пройшли курс навчання з адвокації: вчилися визначати нагальні потреби громади, планувати роботу з цільовою аудиторією проєкту та його бенефіціарами, комунікувати з місцевою владою і домагатися прийняття рішень, необхідних для успішної реалізації задумів.  


Адвокаційні проєкти втілювали кіноклуби у великих містах та невеличких селищах, у відносно спокійних областях у глибокому тилу і у громадах поблизу лінії фронту. Під час повномасштабної війни, у дуже непростих обставинах і за обмежений проміжок часу з ініціативи модераторів кіноклубів активні члени громад об’єдналися  для вирішення актуальних проблем у своїх громадах. 

Нерубайське, Одещина

Олеся Рожнатова, модераторка кіноклубу DocuLibFan при Холоднобалківській бібліотеці задумала виявити активну молодь громади та ініціювати створення Молодіжної ради при Нерубайській сільській раді на Одещині. «Я зрозуміла, що наша молодь не дуже активна у громадсько-політичних процесах громади, а це безпосередньо впливає на якість їхнього життя та задоволення соціально важливих потреб, – розповідає Олеся і додає, що, попри слабку комунікацію з молоддю та труднощі із залученням до реалізації проєкту зацікавлених осіб, успішного результату вдалося досягти. – Наразі чекаємо сесії, на якій депутати розглянуть питання створення Молодіжної ради та затвердять Положення про Молодіжну раду.». Модераторка кіноклубу не зупиняється на досягнутому: вже працює над створенням освітнього курсу для мешканців громади про принципи роботи місцевого самоврядування та можливості реалізації у громаді власних проєктів та ініціатив.

 

Чорноморськ, Одещина

Володимир Сліпець, модератор кіноклубу Docudaуs UA  при молодіжному просторі CHODVIZH, працював над залученням молоді та ВПО до культурного життя міста. Ініціатори проєкту зібрали групу активної молоді та ВПО, провели для неї навчання з проєктного менеджменту. Результатом стала розробка програми культурних заходів для молоді Чорноморська, яку вже затвердив відділ культури міської ради. «На початку було важко знайти саме зацікавлену молодь, особливо з числа ВПО, яка хотіла б не просто брати участь у культурних заходах, а й долучитися до команди організаторів культурних програм, – ділиться досвідом Володимир. – Але наші зусилля не були марними, ми зібрали активну молодь громади. Ми отримали підтримку міського відділу культури, вже провели захід до Дня захисту дітей, на серпень запланували музичний фестиваль, а у вересні проведемо у Чорноморську аніме-косплей фестиваль.»

 

На вирішенні проблем молоді у громадах акцентували свої проєкти ще три кіноклуби Мережі. 


 

Слобожанське, Харківщина

Юлія Щербак, модераторка кіноклубу Docudays UA при освітньо-молодіжному просторі «Крок» із смт Слобожанське, що на Харківщині, поставила за мету покращити інтеграцію в громаду молоді з числа внутрішньо переміщених осіб. Місцеві активісти та молоді переселенці, які живуть у громаді, підхопили ідею Юлії Щербак й розробили програму інтеграції, соціальної адаптації та захисту внутрішньо-переміщених осіб. Програму подали на розгляд селищної ради і запропонували включити її у план розвитку громади. «Завдяки цьому проєкту ми встановили контакти із представниками селищної ради, знайшли спільні точки дотику для вирішення проблем молоді. Під час роботи над проєктом молодь громади кілька разів зустрічалася із селищним головою, переконала його у необхідності створення Молодіжної ради. Раніше молодь та влада практично не перетиналися, а зараз ініціативна група проєкту розробила положення про Молодіжну раду, яке вже затвердили на сесії селищної ради, – ділиться успіхами Юлія Щербак. – Вважаю це і своїм особистим досягненням, адже це був мій перший досвід керівництва таким масштабним проєктом. Далі працюватиму над новими ідеями».

Шостка, Сумщина

Місто розташоване близько від кордону з російською федерацією, щодня зазнає обстрілів. Тетяна Рекун, модераторка кіноклубу Docudays UA при молодіжному центрі «ШУМ»  поставила собі за мету сформувати у Шостці активну молодіжну спільноту та підвищити рівень обізнаності діючих членів новоствореної Молодіжної ради при міській раді міста. «Цей дорадчий орган був створений лише у березні цього року, – каже Тетяна. – Проблема в тому, що молоді люди недостатньо обізнані в організаційних питаннях роботи Молодіжної ради. План їхньої роботи був

розроблений нашвидкуруч». Тетяні вдалося залучити молодь до роботи над проєктом. Як наслідок,  під час втілення адвокаційного проєкту був розроблений і погоджений мером план діяльності Молодіжної ради, а зараз активісти чекають на його включення у Стратегічний план розвитку громади. «Часто молодь не цікавить те, що їй пропонує влада. Тому взаємодія Молодіжної ради з очільниками громади допомагає порозумітися владі й молодим активістам, зробити голос молоді гучним і втілювати ті проєкти, які цікаві і корисні саме молоді й громаді», – говорить Тетяна Рекун. 



Миколаївка, Сумщина

Чи не найскладніше було працювати над реалізацією свого проєкту Євгенії Котькало, модераторці кіноклубу Docudays UA при Центрі позашкільної освіти у Миколаївці на Сумщині. Через близькість до кордону з росією у Миколаївці діють певні безпекові обмеження на проведення заходів. Водночас велика проблема для громади – організація змістовного дозвілля місцевої молоді. Модераторка кіноклубу ініціювала адвокаційний проєкт, мета якого – домогтися виділення окремого приміщення для молодіжного простору. 


«Кінцевої мети ми ще не зовсім досягли, але вже отримали листа від сільського голови, що питання виділення приміщення розглянуть на черговій сесії селищної ради, – каже Євгенія. – Виявляється, наша адвокація зачепила чимало юридичних питань, які тепер потребують вирішення у громаді: треба пропрацювати розподіл повноважень між відділами культури та освіти». Ініціативна група проєкту тим часом не сидить, склавши руки. В очікуванні прийняття відповідного рішення вона вже напрацювала проєкт положення молодіжного простору та дитячої дорадчої ради. «Я відчуваю, що адвокаційний проєкт підвищив рівень мого авторитету у громаді. Адже представники органів місцевого самоврядування побачили потребу – задовольнити запити від молоді. Тож розпочату адвокацію за будь-яких обставин доведу до кінця» – обіцяє Євгенія Котькало.  


Успіх адвокаційних проєктів залежить від багатьох чинників. Але, як доводить практика, якщо адвокаційна ідея є важливою для громади, а також за умов ретельної підготовки проєкту та підтримки модераторів з боку Мережі, потрібні громаді зміни вдається втілити навіть за складних обставин. 


Про адвокаційні проєкти кіноклубів, які працювали над вирішенням безпекових питань у громадах, розповімо у наступній публікації


Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

Всі фото з архіву Мережі DOCU/CLUB.